ΠΙΑΛΕΙΑ 2025: Όταν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι (Κίμων Σακελλαρίου) που νοιάζονται για τον γενέθλιο τόπο τους…

            *Γράφει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, Blog "ΙΔΕΟπολις" 

       “Διά μεν γαρ των ιδίων επιμελουμένους ουδέν αι πόλεις μείζους καθίστανται, διά δε τους των κοινών μεγάλαι γίγνονται” (Ανδοκίδης).

           Φαίνεται πως στο χωριό μου, την ιστορική ΠΙΑΛΕΙΑ, υπάρχουν και λειτουργούν ως πολίτες άνθρωποι με την ριζική έννοια του όρου "Πολίτης". Γιατί "Πολίτης" σημαίνει ζω στην Πόλη και νοιάζομαι όχι μόνον για τα "ίδια" (ατομικές υποθέσεις) αλλά και για το κοινό καλό και την προαγωγή των συμφερόντων της κοινότητας.

                        

        Έτσι επικυρώνεται η θέση του Ανδοκίδη πως οι πόλεις μεγαλώνουν και προκόβουν μόνον από το ενδιαφέρον των πολιτών προς το κοινό συμφέρον.   
        Στην Πιάλεια την Κυριακή 6 Απριλίου 2025  διοργανώθηκε μία άκρως πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιάλειας και το Σύλλογο Γυναικών Πιάλειας όπου βραβεύτηκαν 32 άτομα με προσφορά στο Χωριό.

           Εμπνευστής και μέγας χορηγός αυτής της εκδήλωσης ο Κίμων Σακελλαρίου, τέκνον εκλεκτό του Χωριού μας.


           Συγκεκριμένα τιμήθηκαν 32 κάτοικοι της ΠΙΑΛΕΙΑΣ για την προσφορά τους και για το έργο τους σε ποικίλους τομείς ο καθένας ξεχωριστά, όπως αναφέρεται και στο τιμητικό δίπλωμα που επιδόθηκε στους βραβευθέντες (εθελοντισμός, γράμματα, τέχνες, επιστήμη, δημόσια αξιώματα...).
            Ήταν μία εκδήλωση που υπερβαίνει τις συνήθεις εκδηλώσεις αυτού του τύπου. Η ιδιαιτερότητά της συνίσταται στο γεγονός πως ήταν μία έμπνευση και πρωτοβουλία, όχι από κάποιο δημόσιο φορέα, αλλά από ένα ευαίσθητο άτομο που αγαπά τη γενέθλια γη του και φυσικά τους ανθρώπους της.

          Γιατί η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ο τόπος μας και κάθε τόπος δεν είναι τίποτα περισσότερο από τους ανθρώπους που ζουν, μεγαλώνουν και δημιουργούν  σε αυτόν.


           Σε αυτήν  την διαπίστωση προφανώς εστιάστηκε και το ενδιαφέρον του κ.
Κίμωνα Σακελλαρίου  που επικυρώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη ρήση-θέση του Θουκυδίδη:
                                     "Άνδρες γαρ η πόλις εστί..."( Νικίας).
        Τη διοργάνωση και επιμέλεια της όλης εκδήλωσης "επωμίστηκαν" και έφεραν εις πέρας με επιτυχία οι:1.Χαντζιάρα Ρούλα(πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πιάλειας "Οι Φίλοι του Μουσείου") και 2.Υφαντή Φανή (πρόεδρος του συλλόγου "Γυναικών ΠΙΑΛΕΙΑΣ").

          
         Στους τιμηθέντες δόθηκε μία προτομή του Ασκληπιού και ένα τιμητικό δίπλωμα, τα οποία ήταν χορηγία του κ. Κίμωνα Σακελλαρίου.
           Στην εκδήλωση ήταν παρών ο υιός του Νικόλαος Σακελλαρίου ως εκπρόσωπος του πατέρα του που για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούσε να παραβρεθεί.


                    Τους ευχαριστούμε όλους για την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση .
          Κατά την επίδοση του διπλώματος και της προτομής του Ασκληπιού στους τιμηθέντες κάποιοι από αυτούς ευχαρίστησαν τον χορηγό και τους διοργανωτές και στο σύντομο λόγο τους εξήραν τη χειρονομία του κ. Κίμωνα Σακελλαρίου και την αγάπη τους στη γενέθλια πατρίδα τους, την ΠΙΑΛΕΙΑ, που εικάζεται πως ήταν ο Τόπος όπου ο Ασκληπιός είχε το Φάρμακοτριβείο του (τοποθεσία Παλιόκαστρο).
         Υπάρχουν και σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα που θεμελιώνουν την εικασία-θέση πως ο Ασκληπιός έζησε στα μέρη της αρχαίας ΠΙΑΛΕΙΑΣ και στο Κερκέτειον Όρος.

            Ιδιαίτερα τονίστηκε από κάποιους η αξία και η συμβολή της συλλογικότητας ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την προκοπή ενός τόπου (Βασίλειος Ντάκος).

              

           Στις ενδιαφέρουσες στιγμές της εκδήλωσης ήταν κι αυτή της παρουσίας και παρέμβασης του γνωστού φίλου του χωριού μας (η γυναίκα του, το γένος Μητσιάκη, έλκει την καταγωγή της από την Πιάλεια), του συγγραφέα και ιστοριοδίφη Κώστα Πουλιανίτη. 

           Στο σύντομο λόγο του αφού εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Κίμωνα Σακελλαρίου, τόνισε τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε και αγάπησε το χωριό μας. Αιτία η συνεργασία του με τον δάσκαλο Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο του οποίου έπλεξε το εγκώμιον για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού (ίδρυση Μουσείου, Ασκληπιεία...).

                                     

           Στην ομιλία του εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το πνευματικό έργο του τιμηθέντα Ηλία Γιαννακόπουλου. Συγκεκριμένα τόνισε:

        "Το συγγραφικό έργο του Ηλία Γιαννακόπουλου αποτελεί τον ακτινοβόλο φιλοσοφικό φάρο των Τρικάλων. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις που αναπτύσσει στα άρθρα του, είναι γεγονός ότι διακρίνεται για τον πλουραλισμό του και τα υπέροχα ελληνικά του. Το έργο του δρα επιδραστικά σε νεότερους δημιουργούς  της Πνευματικής και Καλλιτεχνική δραστηριότητες της περιοχής μας. Σε μία εποχή όπου κυριαρχούν οι παράλληλοι μονόλογοι διδάσκει διάλογο και προβληματισμό".


          Ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, από τους τιμηθέντες, στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε:
      «…Η Επιτυχία  ενός ανθρώπου μετριέται με αυτό-ά που παίρνει, η αξία, όμως, μετριέται με αυτά που δίνει.
       Σήμερα μετά από την τιμή που μού έγινε δεν ξέρω αν ανήκω στους πετυχημένους ή στους άξιους


         Όταν ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνον για τον εαυτό του και τα "ίδια"  δεν διαφέρει σε τίποτα από τα ζώα. Όταν ενδιαφέρεται μόνον για το γενικό συμφέρον,  αυτό συνιστά κάτι που υπερβαίνει τον άνθρωπο. Το ιδανικό σε μία κοινότητα ανθρώπων είναι ο καθένας να κάνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό με το οποίο ασχολείται και αποβλέπει στο ατομικό όφελος. Έτσι ωφελείται και το σύνολο-διακονείται το κοινό καλό.
         Οι πόλεις, οι κοινωνίες και οι κοινότητες προοδεύουν και γίνονται μεγαλύτερες από εκείνους τους ανθρώπους που δεν νοιάζονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά από εκείνους που φροντίζουν  και νοιάζονται για το κοινό καλό, όπως τόνισε και ο αρχαίος ρήτορας Ανδοκίδης.

          Από τους προλαλήσαντες τονίστηκε εμφαντικά η αξία  της συλλογικότητας. Προσωπικά  πιστεύω πως η ανθρώπινη ιστορία γράφεται από τα προικισμένα  άτομα, τον Ηγέτη. Το πλήθος ακολουθεί τον Ηγέτη, που μπορεί να εμπνέει, να συνθέτει, να ενώνει και να  πείθει.
          Σίγουρα αν κάποιος θέλει να φτάσει γρήγορα στο στόχο του πρέπει να βαδίσει μόνος του. Αν θέλει όμως να πάει μακριά πρέπει να βαδίσει μαζί με άλλους.
      Ευχαριστώ και συγχαίρω τον κ. Κίμωνα Σακελλαρίου για την ευγενική χορηγία του καθώς και τις κυρίες Ρούλα Χαντζιάρα και Φανή Υφαντή για την οργάνωση της εκδήλωσης.

              ● Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τον προλαλήσαντα κ. Κωνσταντίνο Πουλιανίτη για τα άκρως τιμητικά του λόγια για το πρόσωπό μου και το πνευματικό μου έργο». 

         *Στα αξιοσημείωτα της όλης εκδήλωσης μπορεί να προστεθεί και η ανάγνωση από τον κ. Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο σχετικής επιστολής του φίλου του χωριού μας, Σπύρου Γκοβίνα, του γνωστού και ως Πέπου του Επικούρειου.

 

               Κύριε, Νίκο Σακελλαρίου, σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. 

         Εσείς και ο πατέρας (Κίμων) σας ανήκετε σ' αυτό το ξεχωριστό είδος ανθρώπων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. 

        Μακάρι να μπορούσα να παραβρεθώ στην εκδήλωση απλά 

και μόνο για να σας συγχαρώ από κοντά. 

         Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μου

 και στον αξιόλογο πατέρα σας.

           Κύριε Σακελλαρίου, εκπέμψατε ένα ξεχωριστό φως 

μ' αυτή σας την πράξη και φωτίσατε τις ψυχές κάποιων ανθρώπων.

         Ένας σοφός γέροντας στην Πλάκα, ο Πατροκοσμάς ο Πλακιώτης μου είχε πει το εξής: 

       "Σπύρο παιδί μου αν καταφέρεις στη ζωή σου να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογελάσει μην ψάχνεις για τον Θεό, ο Θεός είναι μέσα σου".

       Κύριε Σακελλαρίου εσείς κάνατε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάσουν, σας αξίζουν πολλοί έπαινοι.

           Είθε ο Θεός να χαρίσει την ευλογία του σε σας 

και στ' αγαπημένα σας πρόσωπα.

            Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση

                             Επίκουρος ο Γοργογυραίος

                       Κατά κόσμον Γκοβίνας Σπυρίδων.

 

                               &Οι Τιμηθέντες-Βραβευθέντες

       1.π. Φώτιος Κωτούλας, 2.π.Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 3.Παφίλης Βασίλειος, 4.Κατσαντώνης Βασίλειος, 5.Παπαγεωργίου Αθανάσιος, 6.Πατέρας Κωνσταντίνος, 7.Ζορμπάς Δημήτριος, 8.Παπαναστασίου Μαρία, 9.Παπαναστασίου Ελευθερία, 10.Παπαδημητρίου Νικόλαος, 11.Παπαβασιλείου Γεώργιος, 12.Παπαγιαννόπουλος Δημήτριος, 13.Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος, 14.Ζήσης Ευάγγελος, 15.Ντάκος Βασίλειος, 16.Καλαντζής Βασίλειος, 17.Παπαγεωργίου Χρήστος, 18.Σακελλαρίου Βασίλειος, 19.Λεμονάς Θεόδωρος, 20.Γιαννακόπουλος Ηλίας, 21.Νικάκη Ευαγγελία, 22.Ζορμπά Χριστίνα, 23.Καλκαντέρας Γεώργιος, 24.Καπέλος Γεώργιος, 25.Ντάκος Νικόλαος, 26.Μπλετσογιάννης Χρήστος, 27.Υφαντή Φανή, 28.Χαντζιάρα Ρούλα, 29.Ξηντάρα Αγγελική, 30.Νάκου Μαρία, 31.π.Ζορμπάς Σωκράτης, 32.Παπαναστασίου Δημήτριος

 


 

Σχόλια

  1. Φρονώ ότι οι 8+26 βραβευθέντες, αξίζουν μια αναφορά στο έργο τους και όχι μόνον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού οι διοργανωτές δεν έκαναν αναφορά στο έργο του ς εγώ δεν μπορώ, ούτε θέλω...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτήριο Αξιολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα, Γ΄ Λυκείου (Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη)

Κριτήριο Αξιολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, Γ΄ Λυκείου (Βία)

Κριτήριο Αξιολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα, Γ΄ Λυκείου (Φανατισμός)

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη» και η Ρωσία που βρυχάται...