Ηλία Γιαννακόπουλου "Σκέψης εγκώμιον": Δοκίμια προβληματισμού (Βιβλιοκριτική).

"Η καθαρή σκέψη - η αδογμάτιστη και ελεύθερη -  είναι το "αντίσωμά" μας απέναντι στην γενική ύπνωση και  την κοινωνική απονεύρωση" ( Ηλίας Γιαννακόπουλος).

                                                                                        

Δήμητρα  Σμυρνή*

Μετά από το πρώτο βιβλίο του "ΙΔΕΟπολις", Εκδόσεις Λιβάνη, 2019, ο Ηλίας Γιαννακόπουλος συγκεντρώνει, μετά από τρία χρόνια, σ' έναν τόμο 450 σελίδων, μια δεύτερη σειρά δοκιμίων του, με τον τίτλο "Σκέψης εγκώμιον", εκδόσεις Απόπειρα.

Η σκέψη, το πολυτιμότερο εργαλείο της ανθρώπινης υπόστασης, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο ως έμβιο ον μέσα στον κόσμο, είναι το θέμα του βιβλίου, που δίνεται από τον συγγραφέα του  με γνώση - αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης στοχαστών- αλλά και προσωπικών του θέσεων, που καλούν τον αναγνώστη στον προβληματισμό.

Γνωστός ο δοκιμιακός λόγος του Ηλία Γιαννακόπουλου, που πληροί στο έπακρο τον όρο του δοκιμίου ''να κινείται στο μεταίχμιο Επιστήμης και Λογοτεχνίας", όπως λέει ο ίδιος.

Αλλά πέρα απ' αυτό, γνωστός και ο προσωπικός του λόγος -πέρα από τον ορισμό του δοκιμίου-  που τον κάνει έναν συγγραφέα, που επιδιώκει όχι να πείσει τον αναγνώστη του, αλλά να τον προβληματίσει και να τον προκαλέσει να δει"τα αυτονόητα και δεδομένα με μια άλλη ματιά".

Σε μια εποχή αναπόφευκτης, δυστυχώς, παγκοσμιοποίησης, όπου ο λόγος των στοχαστών της Ανθρωπότητας πολύ λίγο μετρά μπροστά στην πολιτική του κέρδους, του ξέφρενου καταναλωτισμού και κυρίως της απόλυτης χειραγώγησης των συνειδήσεων, ο Ηλίας Γιαννακόπουλος έρχεται με το βιβλίο του όχι να οδηγήσει στατικά στο παρελθόν και τη σοφία του, αλλά, μέσα απ' αυτό, στην ανάγκη της ελεύθερης σκέψης.

Το περιεχόμενο του βιβλίου αγγίζει  με σεβασμό τις περιοχές της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Γλώσσας, της Πολιτικής, της Θρησκείας, αλλά και άλλα θέματα απότοκα της καθημερινότητάς μας, που μας προβληματίζουν ως απλούς παρατηρητές, αλλά δεν μπορούμε  σπάσουμε το εξωτερικό τους κέλυφος και να διεισδύσουμε στις γενεσιουργές αιτίες τους, όπως για παράδειγμα το φαινόμενο της βίας, ταυτόσημης πια με την εποχή μας.

Θέματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, τίτλοι κεφαλαίων ελκυστικοί, όπως: "Λογική και Συναίσθημα: η αέναος πάλη", "Η ζωή μας: μια παρένθεση και μόνο", "Εμφύλιον πάθος: Η Ελλάς εν καμίνω" , "Προπαγάνδα: κατασκευή υπηκόων",  "Κορονοϊός, φόβος και δυστοπία", "Ξενοφοβία: Τα νέα τείχη" και πολλά άλλα, αποδεικνύουν την ικανότητα του συγγραφέα να κερδίζει το ενδιαφέρον ήδη από τον τίτλο.

Ο λόγος του, εναργής, προσιτός σε κάθε αναγνώστη, χρησιμοποιεί τη σκέψη των μεγάλων στοχαστών ως εφαλτήριο, για να ξεδιπλώσει τις δικές του σκέψεις, προκαλώντας τον καθένα, που ανοίγει το βιβλίο του, όχι μόνο να σκεφτεί αλλά και να αισθανθεί. Ξέρει καλά πως ο ορθός λόγος μπορεί να σφράγισε κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης σκέψης, όμως δίπλα του το συναίσθημα, το "θυμικόν", παίζει κι αυτό το δικό του ρόλο, προσελκύοντας και κάνοντας το δρόμο της σκέψης ευκολότερο για τον κοινό νου.

Το βιβλίο του Ηλία Γιαννακόπουλου, με το ευρηματικό σκίτσο του καταξιωμένου διεθνώς καλλιτέχνη Νίκου Τερζή στο εξώφυλλό του και την επιμελημένη του έκδοση, έρχεται για μια ακόμη φορά να θυμίσει τη φράση του Μπέρτραντ Ράσελ:

"Η σκέψη είναι δυνατή, σβέλτη και ελεύθερη, είναι το φως του κόσμου και η δόξα του ανθρώπου"

 * Η Δήμητρα Σμυρνή είναι Φιλόλογος και χρήστης του Site  Faretra (Βέροια).

 

Σχόλια

 1. Μετά από τα ωραία κοσμήματα - λόγια από την υπεύθυνη του ποιοτικού ιστολογίου "η φαρέτρα" για το δεύτερο βιβλίο του στοχαστή Ηλία Γιαννακόπουλου εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι τα λόγια του αδερφού μου, τάο ανιψιού μου και τα δικά μου που αυτή την περίοδο διαβάζουμε το βιβλίο.
  Αλέξανδρος: είχα καιρό να διαβάσω κάτι που να μην θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου.
  Νίκος: Πουφ σ' ευχαριστώ που με παρότρυνες να διαβάσω το βιβλίο του κ. Ηλία, αν και ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος καταφέρνω και βρίσκω προκειμένου να διαβάζω αυτό το υπέροχο βιβλίο γιατί με βοηθάει, με βάζει στην διαδικασία να σκεφτώ διαφορετικά.
  Επίκουρος: όσοι δεν διαβάσετε αυτό το βιβλίο δεν θα είναι ο συγγραφέας που θα χάσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σας προτρέπω να το αναζητήσετε σύντομα. Ο λόγος του Τρικαλινού στοχαστή είναι μεστός και αναγκάζει τον αναγνώστη να προβληματιστεί όχι μόνο γι' αυτά που δεν γνωρίζει αλλά κυρίως γι' αυτά που νομίζει πως γνωρίζει.
  Ηλία σ' ευχαριστούμε γιατί συνεχίζεις να μας προσφέρεις πνευματική τροφή. Ευχαριστώ επίσης και την κ. Σμύρνη από την αγαπημένη Βέροια και το καλοκαίρι Θ.Θ. ελπίζω να της φιλοξενήσουμε στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκ παραδρομής έγραψα Σμύρνη αντί για Σμυρνή, ζήτω συγγνώμη.
  ΥΓ. Να την φιλοξενήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη» και η Ρωσία που βρυχάται...

Κριτήριο Αξιολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα, Γ΄ Λυκείου (Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη)

Κριτήριο Αξιολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα, Γ΄ Λυκείου (Αγωνιστικότητα ή φυγή;)

Η εκδίκηση της προπαραλήγουσας: Μνήμη Πολυτεχνείου